Трябва да приемете бисквитките на Youtube, за да видите този видеоклип
Имамбаялдъ - турска кухня
Имамбаялдъ е традиционно ястие от турската кухня, което е свързано с много легенди. Една от тях разказва, че мохамеданският духовник Имам припаднал от възхищение когато за пръв път опитал това ястие. Преди да ви споделим рецептата за имамбаялдъ ще ви разкажем още една легенда. Друга приказка за това турско ястие разказва, че свещеник се оженил за дъщерята на търговец на маслиново масло. Нейната зестра се състояла от дванадесет буркана от най-добрия зехтин, с който тя всяка вечер приготвяла патладжан, варен в този зехтин и с домати и лук. На тринадесетия ден, нямало патладжанено ястие на масата. След като получил информацията, че няма повече зехтин, имамът припаднал!
Достъпни
4 човек/души
70 мин
Съставки
за 4 човек/души
4 средни патладжана
4 средни глави лук
4 скилидки чесън
6 средно големи, узрели, обелени домата
100 мл зехтин
5-6 с.л. нарязан магданоз
3 с.л. захар
5 с.л. пресен лимонов сок
Сол
Пипер
Зехтин екстра върджин
Съставки за 4човек/души
4 средни патладжана
4 средни глави лук
4 скилидки чесън
6 средно големи, узрели, обелени домата
100 мл зехтин
5-6 с.л. нарязан магданоз
3 с.л. захар
5 с.л. пресен лимонов сок
Сол
Пипер
Зехтин екстра върджин
Стъпка 1
В голяма тенджера с вряща вода, бланширайте патладжаните за 7-8 минути, след което ги отцедете и подсушете.
Стъпка 2
Леко запържете лука със зехтин, добавете счукания чесън, обелените домати нарязани на кубчета.
Стъпка 3
Добавете гъбите и скаридите и варете докато скаридите не придобият розов цвят.
Стъпка 4
Срежете патладжаните на половина и извадете от тях малко от вътрешността.
Стъпка 5
Нарежете вътрешността смесете я със зеленчуците, подправете на вкус с лимонов сок и подправки.
Стъпка 6
Половинките патладжан напълнете с плънка, полейте с останалия зехтин и поставете във фурната.
Стъпка 7
Печете 45 минути при температура 180°C.
Съвет за готвене, заглавие
Сервира се гореща, най-добре с кисело мляко!
Изненадайте себе си
ЛеснаСреднаТрудна
< 15 Мин15 - 45 Мин45 m и +
Легенда▶
Салата от елда, тиква и сирене
Изберете тази рецепта за един богат на хранителни вещества обяд.
Ризото с елда, тиква и гъби
Вкусно и лесно за приготвяне! Нова рецепта със Зърнени храни Bonduelle.