1. >Retsepti
  2. >Ratatouille - рататуй, зеленчуково ястие от Ница

Ratatouille - рататуй, зеленчуково ястие от Ница

Една рецепта за Ratatouille - френско ястие със зеленчуци, известно в целия свят. Рататуй произлиза от Ница. В началото то е било местно ястие, като едва през 20-ти век добива популярност извън Ница. Както повечето френски рецепти, рататуй има много вараиции, но винаги съдържа зеленчуци: патладжани, чушка, домати, тиквички. Може да бъде сервирано като основно ястие или като гарнитура.
Лесни
4 човек/души
60 мин
Съставки
за 4 човек/души
1 кг узрели домати

2 различни цветове чушки

1 голям патладжан

1 лъжица сол

3/4 чаша зехтин

1 тиквичка

2 големи глави лук

3 големи скилидки чесън

100 мл червено сухо вино

3-4 клонки прясна мащерка

5 лъжици нарязан магданоз

5 лъжици нарязан босилек

Свежо смлян пипер

Сок от 1 лимон
Съставки за 4човек/души
1 кг узрели домати

2 различни цветове чушки

1 голям патладжан

1 лъжица сол

3/4 чаша зехтин

1 тиквичка

2 големи глави лук

3 големи скилидки чесън

100 мл червено сухо вино

3-4 клонки прясна мащерка

5 лъжици нарязан магданоз

5 лъжици нарязан босилек

Свежо смлян пипер

Сок от 1 лимон
  1. Стъпка 1
    Нарежете измития патладжан на кубчета.
  2. Стъпка 2
    Обелете домати, нарежете на четвъртинки и премахнете семките.
  3. Стъпка 3
    Морковите се бланшират във вряла вода, отцеждат се, а след това се охлаждат в студена вода за да не се размекнат.
  4. Стъпка 4
    Изпържете измития и подсушен патладжан с 34 лъжици загрят зехтин, като внимавате да не го изгорите. Пържете около 68 минути докато покафенее. Добавете го към останалите зеленчуци.
  5. Стъпка 5
    Добавете всички зеленчуци и варете 12 минути на слаб огън. Когато зеленчуците омекнат, ги свалете от котлона и, разбърквайки ги леко, добавете магданоза и 4 лъжици босилек.
Съвет за готвене, заглавие
Ястието много си отива с хрупкава френска франзела или прясно сварена паста. Можете да сервирате горещо или студено.