Трябва да приемете бисквитките на Youtube, за да видите този видеоклип
Ratatouille - рататуй, зеленчуково ястие от Ница
Една рецепта за Ratatouille - френско ястие със зеленчуци, известно в целия свят. Рататуй произлиза от Ница. В началото то е било местно ястие, като едва през 20-ти век добива популярност извън Ница. Както повечето френски рецепти, рататуй има много вараиции, но винаги съдържа зеленчуци: патладжани, чушка, домати, тиквички. Може да бъде сервирано като основно ястие или като гарнитура.
Лесни
4 човек/души
60 мин
Съставки
за 4 човек/души
1 кг узрели домати
2 различни цветове чушки
1 голям патладжан
1 лъжица сол
3/4 чаша зехтин
1 тиквичка
2 големи глави лук
3 големи скилидки чесън
100 мл червено сухо вино
3-4 клонки прясна мащерка
5 лъжици нарязан магданоз
5 лъжици нарязан босилек
Свежо смлян пипер
Сок от 1 лимон
Съставки за 4човек/души
1 кг узрели домати
2 различни цветове чушки
1 голям патладжан
1 лъжица сол
3/4 чаша зехтин
1 тиквичка
2 големи глави лук
3 големи скилидки чесън
100 мл червено сухо вино
3-4 клонки прясна мащерка
5 лъжици нарязан магданоз
5 лъжици нарязан босилек
Свежо смлян пипер
Сок от 1 лимон
Стъпка 1
Нарежете измития патладжан на кубчета.
Стъпка 2
Обелете домати, нарежете на четвъртинки и премахнете семките.
Стъпка 3
Морковите се бланшират във вряла вода, отцеждат се, а след това се охлаждат в студена вода за да не се размекнат.
Стъпка 4
Изпържете измития и подсушен патладжан с 34 лъжици загрят зехтин, като внимавате да не го изгорите. Пържете около 68 минути докато покафенее. Добавете го към останалите зеленчуци.
Стъпка 5
Добавете всички зеленчуци и варете 12 минути на слаб огън. Когато зеленчуците омекнат, ги свалете от котлона и, разбърквайки ги леко, добавете магданоза и 4 лъжици босилек.
Съвет за готвене, заглавие
Ястието много си отива с хрупкава френска франзела или прясно сварена паста. Можете да сервирате горещо или студено.