Причините за пътуване до Италия могат да бъдат много - историческите останки от древен Рим, ренесансови дворци или красивите произведения на изкуството... Италианската кухня е още един чудесен стимул да откриете всички вкусни ястия, които страната предлага. Тя е богата на оригинални и вкусни кулинарни специалитети и обещава за всеки по нещо. Националната кухня се изменя от север на юг и всеки регион има свой собствен специалитет.
На север храната е богата на сирене и месо. В Милано шницелът - панирано и хрупкаво тънко парче телешко - е ястие, което обезателно трябва да пробвате. Знаете ли, че в миланските ресторанти никога не се сервира с паста, а с резен лимон? А за предястие препоръчваме вкусно ризото. Истинското миланско ризото се приготвя с шафран и телешки костен мозък.
В Болоня пък чиниите са пълни със салами, истински италиански пармезан и балсамов оцет, както и лазаня с месо, която винаги се сервира в голяма чиния за споделяне.
На юг, Рим може да се гордее, че даде на света истинската рецепта за карбонара: онази вкусна паста с жълтъци, гуанчале (сушена свинска буза) и черен пипер - и винаги без сметана! Доматите също се появяват по-често в ястията, когато се приближаваме на юг, например в Неапол с известната пица Неаполитана, която завладя света заедно с Маргаритата, разбира се! Домат, моцарела и зехтин - това трио дори се превърна в основата на италианската кухня, използвана в множество ястия. Истинската рецепта за традиционна пица изисква тесто за хляб. Въпреки класиката преди няколко години се появи неочаквана промяна в съставките за пица, а именно – използването на карфиол вместо брашно. По този начин пицата е без глутен, богата на фибри и дори не се различава от оригиналната рецепта. Това е перфектна алтернатива за малките фенове на пица, които дори няма да усетят разликата и остават в добра форма.
Когато се разходите до токчето на ботуша, Пулия ще ви посрещне с едни от най-невероятните региони, в които да откриете красотата на природата...а също и с вкусната си храна. Най-доброто за изпът? Брускета - тънко нарязана леко препечена филия хляб със зеленчуци, сирена и други свежи продукти. В миналото са използвали стар хляб, а сега брускетите се правят от хляб с квас. Домати, патладжани, тиквички и чушки подхождат добре върху брускетата. Може да добавите дори и грах за оригинална рецепта на брускети с грах - лесно ястие, когато нямате време и имате апетит.
За десерт („il dolce“ на италиански) има много повече от панакота или тирамису! Освен класикита има сицилиански захаросани плодове в стил „cassata“, лимонова гранита (познато у нас като скрежина), и по нещо за всеки и всеки вкус! Всички заслуги отиват при сладоледа - джелато, което идва от Италия. Ако по-консервативните производители се придържат към вкусове като ванилия, шоколад или страчатела (млечна сметана с шоколадови парченца), то има и такива, които не се страхуват от иновации. Вече се предлагат сладоледи със сезони зеленчуци, като например цвекло, грах и дори царевица! Ако не може да отскочите до Италия скоро, опитайте рецептата за сладолед с царевица за гарантирана промяна в пейзажа! Buon viaggio!