500 г сладък зелен грах Bonduelle в консерва или замразен
2 броя узряло авокадо
400 мл. зеленчуков бульон
сок от 1/2 лимон
сол
черен пипер
Табаско
Начин за приготвяне:Стъпка 1
Сварете граха в подсолена вряща вода за 5 минути. Изцедето го и изплакнете в студена вода. Обелете авокадото.
Стъпка 2
Пасирайте граха, авокадото и 400 мл. студен зеленчуков бульон. Подправете със сол, лимон и табаско на вкус.
Стъпка 3
Приберете в хладилника поне за 1 час. Сервирайте студено.
Допълнителни съвети:Ако обичате гуакамоле, ще харесате тази вкусна супа от авокадо и грах , която е по – различна от обичайния таратор или гаспачо. Студените зеленчукови супи невинаги се нуждаят от тенджера за приготвянето им, тъй като няма нужда от готвене, а по-скоро студена вода, понякога дори и лед .Има всякакви вкусни рецепти, които да пробвате, за да се охладите и хидратирате през лятото: студената грахова супа; крем супа от тиквички с листа от мента; крем супа от моркови с чесън, супа с кимион и босилек, доматената супа с лимон и зехтин, или пък лучена супа с пипер. Всеки има своята любима рецепта за лятна супа! Готварските книги изобилстват с идеи за лятна супа, които ще зарадват както възрастни, така и деца.
Приготвянето на тази супа от грах и авокадо е както лесна, така и бърза. За съставките можете да използвате пресен грах през пролетта или замразен грах, ако не желаете да е консервиран, през цялата година. Ще трябва да следвате инструкциите на опаковката, за да го приготвите, преди да го пасирате със студеното авокадо. Не забравяйте да добавите чаена лъжичка оцет или лимонов сок към сместа, за да не потъмнее. След това добавете подправките: скилидка чесън, сол, черен пипер, табаско, и други по ваш избор, налейте студена вода директно в отвора на блендера. Блендирайте на висока скорост, за да получите гладка смес. Опитайте на вкус и добавете още сол или черен пипер, ако е необходимо, и се уверете, че сте доволни от текстурата като може да добавите още лед или студена вода. Авокадото е богато на мазнини и затова не е необходимо да добавяте зехтин или други видове мазнина, така рецептата ще бъде лека и балансирана! За да првърнете супата в още по-модерно предястие - сервирайте това грахово удоволствие с малко пушена пъстърва или сьомга, за да създадете елегантна и изпитана комбинация.