1. >Retsepti
  2. >Бигос - ястие със зеленчуци, гъби и месо

Бигос - ястие със зеленчуци, гъби и месо

Рецепта за бигос – традиционно ястие, присъстващо на полската трапеза всекидневно и по празниците. Бигосът е ястие от задушено зеле с добавка от различни меса, колбаси, зеленчуци и гъби.
Достъпни
4 човек/души
120 мин
Съставки
за 4 човек/души
0,5 кг прясно зеле

0,5 кг кисело зеле

0,4 кг месо (може да бъде смес, напр. телешко и свинско, може да бъде дивеч или пилешко – колкото повече видове месо, толкова по-вкусен е бигосът)

0,15 кг наденица

0,15 кг пушен бекон

1 голяма глава лук

Няколко сушени гъби

Няколко сушени сини сливи

Лъжица доматено пюре

Сол на вкус

Черен пипер на вкус

Бахар на вкус

Дафинов лист на вкус
Съставки за 4човек/души
0,5 кг прясно зеле

0,5 кг кисело зеле

0,4 кг месо (може да бъде смес, напр. телешко и свинско, може да бъде дивеч или пилешко – колкото повече видове месо, толкова по-вкусен е бигосът)

0,15 кг наденица

0,15 кг пушен бекон

1 голяма глава лук

Няколко сушени гъби

Няколко сушени сини сливи

Лъжица доматено пюре

Сол на вкус

Черен пипер на вкус

Бахар на вкус

Дафинов лист на вкус
  1. Стъпка 1
    Нарежете киселото зеле, залейте го с малко вряла вода и го сварете.
  2. Стъпка 2
    Рендосайте прясното зеле, добавете нарязаните лук и гъби, залейте ги с вряла вода, сварете и ги добавете към киселото зеле.
  3. Стъпка 3
    Потопете кашкавала в разбитото яйце с подправките и оваляйте в галета
  4. Стъпка 4
    Добавете бахара, дафиновия лист и сушените сини сливи.
  5. Стъпка 5
    Наденицата и беконът също се нарязват на кубчета, запържват и се добавят към зелето.
  6. Стъпка 6
    Добавете доматеното пюре.
  7. Стъпка 7
    Гответе на бавен огън, подправете по вкус със сол и черен пипер.
Съвет за готвене, заглавие
Сервира се топло, с хлебни изделия.
Изненадайте себе си
ЛеснаСреднаТрудна
< 15 Мин15 - 45 Мин45 m и +
Легенда
  • Sauerkraut – кисело зеле

    Методът за правене на кисело зеле бил известен много отдавна, още по времето на Древна Гърция, Рим и Китай. Въпреки това днешният начин, толкова известен в Европа е дошъл при нас благодарение на монголците, които завладявайки Европа през 13 век, го пренесли в цяла източна и централна Европа. Вече над 700 години киселото зеле е най-вече известно в Германия, Полша, Русия, Украйна, Беларус. Sauerkraut е рецепта за кисело зеле и се смята за най-известното немско ястие на света.

  • Döner Kebab – Агнешко печено на скара

    Турско ястие с агнешко, печено на вертикална въртяща се скара, сервирано в турски хляб. Dönerkebab –...

  • Бакалау – треска по португалски със зеле...

    Рибата треска определено е царят на португалската маса. В Португалия сушената и осолена треска е осн...