Стъпка 1
Измийте лозовите листа. Опитайте ги, ако са много солени, нека малко престоят в студена вода. Ако и след това са солени, сложете само малко сол на месото.
Стъпка 2
Нарежете лука на малки кубчета и нарежете магданоза и босилека. За да спестите време и за по-добри резултати, може да ги сложите в кухненски робот.
Стъпка 3
Когато цялата вода от ориза се изпари, но той още е мокър, добавете стафидите и маслото.
Стъпка 4
Добавете сол и черен пипер на вкус. Не забравяйте, че листата също ще бъдат солени.
Стъпка 5
Ако месото няма мазнина и е много сухо, добавете половин чаша топла вода и 100 г. масло.
Стъпка 6
За да завиете сърма, сложете малко количество от месото върху листото. Навийте листото, затворете го от всички страни, за да не може да изпадне месото. Сложете сърмата в тенджерата. Не забравяйте да сложите дафинов лист и черен пипер между нивата.
Стъпка 7
Когато тенджерата е почти пълна, налейте една чаша вода , покрийте я и варете на среден огън.
Стъпка 8
Сърмите трябва да се варят 30 минути. Можете да махнете от огъня, когато оризът е готов.
Съвет за готвене, заглавие
Сервиране: Сърмите се ядат със сос от кисело мляко. За да го направите, накълцайте 2 скилидки чесън в купа с кисело мляко.