Аджапсандали с патладжани
Аджапсандали е популярно пролетно вегетарианско ястие, приготвяно от всяко грузинско семейство.
Лесни
6 човек/души
75 мин
Съставки
за 6 човек/души
Патладжани – 1.5 кг
Олио – ½ чаша
Домати – 500 г
Кориандър, босилек, магданоз – ½ връзка от всяко
Чушка – 2 броя
Лук – 3 глави
Чесън – 2 скилидки
Дафинов лист – 2 броя
Олио – ½ чаша
Домати – 500 г
Кориандър, босилек, магданоз – ½ връзка от всяко
Чушка – 2 броя
Лук – 3 глави
Чесън – 2 скилидки
Дафинов лист – 2 броя
Съставки за 6човек/души
Патладжани – 1.5 кг
Олио – ½ чаша
Домати – 500 г
Кориандър, босилек, магданоз – ½ връзка от всяко
Чушка – 2 броя
Лук – 3 глави
Чесън – 2 скилидки
Дафинов лист – 2 броя
Олио – ½ чаша
Домати – 500 г
Кориандър, босилек, магданоз – ½ връзка от всяко
Чушка – 2 броя
Лук – 3 глави
Чесън – 2 скилидки
Дафинов лист – 2 броя
- Стъпка 1Измийте патладжаните. Обелете ги, разрежете всеки от тях на четири по дължина и след това още веднъж или два пъти (зависи от дължината на патладжана).
- Стъпка 2Поставете парчетата патладжан в купа, посолете и ги оставете за половин час. Изстискайте ги, без да ги смачквате.
- Стъпка 3Изпържете тънко настъргания лук в олио или зехтин в тиган.
- Стъпка 4Когато лукът покафенее, сложете изстисканите патладжани в тигана и ги задушете.
- Стъпка 5Сложете дафиновия лист и чушките, нарязани на дължина.
- Стъпка 6Добавете нарязаните залени подправки и чесъна. Сол и пипер на вкус.
Съвет за готвене, заглавие
Предложения за сервиране: Оставете готовото ястие да изстине малко и след това го поставете в чиния с марули. Сервира се студено с пресни зеленчуци, сирене или говеждо месо.
Открийте също...