Sauerkraut – кисело зеле
Методът за правене на кисело зеле бил известен много отдавна, още по времето на Древна Гърция, Рим и Китай. Въпреки това днешният начин, толкова известен в Европа е дошъл при нас благодарение на монголците, които завладявайки Европа през 13 век, го пренесли в цяла източна и централна Европа. Вече над 700 години киселото зеле е най-вече известно в Германия, Полша, Русия, Украйна, Беларус.
Sauerkraut е рецепта за кисело зеле и се смята за най-известното немско ястие на света.
Достъпни
8 човек/души
255 мин
Съставки
за 8 човек/души
3 чаши прясно зеле
2 смляни глави лук
1 глава обелен лук
Няколко плодове от хвойна
Сок от 1 лимон
1 букет от различни подправки (микс)
1 чаша зеленчуков бульон
1 глава чесън
Сол на вкус
Пипер на вкус
2 смляни глави лук
1 глава обелен лук
Няколко плодове от хвойна
Сок от 1 лимон
1 букет от различни подправки (микс)
1 чаша зеленчуков бульон
1 глава чесън
Сол на вкус
Пипер на вкус
Съставки за 8човек/души
3 чаши прясно зеле
2 смляни глави лук
1 глава обелен лук
Няколко плодове от хвойна
Сок от 1 лимон
1 букет от различни подправки (микс)
1 чаша зеленчуков бульон
1 глава чесън
Сол на вкус
Пипер на вкус
2 смляни глави лук
1 глава обелен лук
Няколко плодове от хвойна
Сок от 1 лимон
1 букет от различни подправки (микс)
1 чаша зеленчуков бульон
1 глава чесън
Сол на вкус
Пипер на вкус
- Стъпка 1Измийте и внимателно подсушете зелето.
- Стъпка 2Варете поне 1,5 часа в такова количество вода, че само да покрие зелето.
- Стъпка 3В тенджера запържете лука до покафеняване без да използвате за това мазнина.
- Стъпка 4След това добавете лука към зелето, като равномерно разбърквате, заедно с лимоновия сок и микса от подправки. Накрая излейте зеленчуковия бульон в зелето.
- Стъпка 5Хубаво измийте скилидките чесън без да ги белите и ги поставете в средната част на зелето.
- Стъпка 6Поставете капак и варете на бавен огън около 1 час.
Открийте също...