Pinterest

Том Ям Кунг – тайландска лютиво-кисела супа със скариди и гъби

Том Ям Кунг – най-известната супа в Тайланд е приготвяна на базата на пилешки бульон с гъби, резени и листа лимон и много обичаните от таите скариди. Всеки, който е бил в тази страна, със сигурност е трябвало да опита тази супа.
Изискани
4 човек/души
60 мин
Съставки
за 4 човек/души
20 скариди

4-5 чаши вода

3 глави дребен лук

2 лимонови треви

2 с.л. рибен сос

20 средно големи гъби

6 листа от зелен лимон

3 с.л. сок от зелен лимон

2-3 люти чушки

5 листа от кориандър

Зелен лук
Съставки за 4човек/души
20 скариди

4-5 чаши вода

3 глави дребен лук

2 лимонови треви

2 с.л. рибен сос

20 средно големи гъби

6 листа от зелен лимон

3 с.л. сок от зелен лимон

2-3 люти чушки

5 листа от кориандър

Зелен лук
  1. Стъпка 1
    Измийте и почистете скаридите оставяйки опашките. След това измийте и нарежете гъбите.
  2. Стъпка 2
    Налейте вода в тенджерата, добавете ситно нарязания лук, лимонената трева, рибения сос. Варете около 3 минути.
  3. Стъпка 3
    Добавете гъбите и скаридите и варете докато скаридите не придобият розов цвят.
  4. Стъпка 4
    В тенджерата изсипете листата на зелен лимон, излейте сока от зеления лимон, добавете лютите чушки.
  5. Стъпка 5
    След това покрийте с капак и оставете.

Съвет за готвене, заглавие

Декорирайте супата с кориандър и нарязания зелен лук. Сервирайте гореща.