Пилешко къри по Индийски

Рецепта за пилешко в сос къри. Наименованието на ястието идва от тамилската дума: kari, което дословно означава: зеленчуци в сос или сос. Кърито е известно под това наименование в много страни не само в югоизточна Азия, а на практика из целия свят.
Лесни
4 човек/души
60 мин
Съставки
за 4 човек/души
2 бр. големи пилешки гърди

1 лъжица олио

2 глави лук дребно нарязани

1 лъжичка дребно нарязан пресен джинджифил

2 лъжички счукан чесън

2 лъжички куркума

1 лъжичка къри на прах

Пипер

Сол

400 мл доматен сос

200 мл кокосово мляко

5 зърна карамфил

3 зърна кардамон

1 канела
Съставки за 4човек/души
2 бр. големи пилешки гърди

1 лъжица олио

2 глави лук дребно нарязани

1 лъжичка дребно нарязан пресен джинджифил

2 лъжички счукан чесън

2 лъжички куркума

1 лъжичка къри на прах

Пипер

Сол

400 мл доматен сос

200 мл кокосово мляко

5 зърна карамфил

3 зърна кардамон

1 канела
  1. Стъпка 1
    Пилешките гърдички трябва да се потопят в сметана с прясно изцеден лимонов сок и канела.
  2. Стъпка 2
    След това се поставят в хладилника поне за 1-2 часа преди да започнете да ги пържите.
  3. Стъпка 3
    Маринованите гърдички трябва да се извадят от маринатата и да се подсушат. След това трябва да загреете мазнината в подходящ голям тиган.
  4. Стъпка 4
    Запържете гърдичките толкова дълго, че леко да покафенеят. Свалете пилешкото от котлона и оставете отстрани.  В тигана леко запържете лука; добавете джинджифила и чесъна докато леко покафенеят, а накрая добавете кърито на прах и куркума.
  5. Стъпка 5
    Сега е време за пилешкото заедно с маринатата, доматения сос, кокосовото мляко, карамфилите, кардамона и канелата.
  6. Стъпка 6
    Подправете със сол и пипер на вкус.
  7. Стъпка 7
    Намалете котлона и варете докато пилешкото омекне през около 20 минути.
Съвет за готвене, заглавие
Така приготвеното ястие се сервира с ориз.