Пилешко къри по Индийски
Рецепта за пилешко в сос къри. Наименованието на ястието идва от тамилската дума: kari, което дословно означава: зеленчуци в сос или сос. Кърито е известно под това наименование в много страни не само в югоизточна Азия, а на практика из целия свят.
Лесни
4 човек/души
60 мин
Съставки
за 4 човек/души
2 бр. големи пилешки гърди
1 лъжица олио
2 глави лук дребно нарязани
1 лъжичка дребно нарязан пресен джинджифил
2 лъжички счукан чесън
2 лъжички куркума
1 лъжичка къри на прах
Пипер
Сол
400 мл доматен сос
200 мл кокосово мляко
5 зърна карамфил
3 зърна кардамон
1 канела
1 лъжица олио
2 глави лук дребно нарязани
1 лъжичка дребно нарязан пресен джинджифил
2 лъжички счукан чесън
2 лъжички куркума
1 лъжичка къри на прах
Пипер
Сол
400 мл доматен сос
200 мл кокосово мляко
5 зърна карамфил
3 зърна кардамон
1 канела
Съставки за 4човек/души
2 бр. големи пилешки гърди
1 лъжица олио
2 глави лук дребно нарязани
1 лъжичка дребно нарязан пресен джинджифил
2 лъжички счукан чесън
2 лъжички куркума
1 лъжичка къри на прах
Пипер
Сол
400 мл доматен сос
200 мл кокосово мляко
5 зърна карамфил
3 зърна кардамон
1 канела
1 лъжица олио
2 глави лук дребно нарязани
1 лъжичка дребно нарязан пресен джинджифил
2 лъжички счукан чесън
2 лъжички куркума
1 лъжичка къри на прах
Пипер
Сол
400 мл доматен сос
200 мл кокосово мляко
5 зърна карамфил
3 зърна кардамон
1 канела
- Стъпка 1Пилешките гърдички трябва да се потопят в сметана с прясно изцеден лимонов сок и канела.
- Стъпка 2След това се поставят в хладилника поне за 1-2 часа преди да започнете да ги пържите.
- Стъпка 3Маринованите гърдички трябва да се извадят от маринатата и да се подсушат. След това трябва да загреете мазнината в подходящ голям тиган.
- Стъпка 4Запържете гърдичките толкова дълго, че леко да покафенеят. Свалете пилешкото от котлона и оставете отстрани. В тигана леко запържете лука; добавете джинджифила и чесъна докато леко покафенеят, а накрая добавете кърито на прах и куркума.
- Стъпка 5Сега е време за пилешкото заедно с маринатата, доматения сос, кокосовото мляко, карамфилите, кардамона и канелата.
- Стъпка 6Подправете със сол и пипер на вкус.
- Стъпка 7Намалете котлона и варете докато пилешкото омекне през около 20 минути.
Съвет за готвене, заглавие
Така приготвеното ястие се сервира с ориз.
Открийте също...